Diş ağrısı; diş çürümesi, diş dokusunun çürümesi, diş minesinin aşınması, diş etinin iltihaplanması, diş apsesi, yirmilik diş çıkması gibi hastalıklar nedeniyle çenemizin diş bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Şişlik varsa soğuk kompres yapılmalıdır. Diş ağrıları genellikle diş çürümesinden kaynaklanır. Şekerli besinlerin kalıntıları dişlere yapışır ve bakteriler için bulunmaz bir beslenme alanı oluşturur. Bu ortamda oluşan asitler dişin mineral yapısını eritir. Bakteriler bir tür katman oluştururlar. Diş plağı adı verilen bu katman diş minesine sıkıca yapışır. Diş plağını, fırçalanmamış dişlerde açıkça görülen sarı pasla karıştırmamak gerekir. Diş çürümesi diş özünün ilk sinirine ulaştığında ağrılar başlar ve diş kökü zarında iltihaplanma oluşur. Bunun sonucu şiş bir yanaktır. Kök zarındaki iltihaplanmanın sonucu ise diş kökünde apse oluşumudur. Zaman geçirmeden diş doktoruna gidilmesi gerekir. Çünkü eğer bakteriler kana karışırsa başka organlara da zarar verebilir.
Diş Ağrısında Kullanılan Şifalı Bitkiler
· Yarım tatlı kaşığı papatya, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. Yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş papatya çayı soğutulmadan yudumlanarak içilir. Ayrıca ılıklaşmış çayla gün boyu pek çok kere ağız çalkalanır.
· Atkuyruğu çayı: ağız içi yaraları ve diş çürümelerinde, diş eti kanaması ve dişeti iltihabında gargara biçiminde kullanılır. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış atkuyruğu, orta boy su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Sıcak atkuyruğu çayı ile gün boyunca sık sık ağız çalkalanır ve gargara yapılır.
· Adaçayı ve ceviz yaprağı iyice harmanlanır. 1 tatlı kaşığı bu karışım yarım litre soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra ısıtılır ve süzülür. Bu çayla günde pek çok kere gargara yapılır ve ağız çalkalanır. Bir kerede demlenen çay, bir termosta sıcak durumda muhafaza edilebilir. Çalkalamaların yanısıra çayın diş fırçasıyla diş etlerine yedirilmesi de yararlı olacaktır.
· Çınar yaprağı, balık otu, hatmi çiçeğinin kökü, çörekotu, ılgın ağacının meyveleri, kuşüzümü, servi yaprağı, kişniş: bu bitkilerin her biri için kullanım yöntemi aynı olup, bu da sirke ile kaynatılarak gargara yapılmasıdır.
· Kekik, mercanköşk, biberiye, karabaş otu, çörekotundan altışar gram alınarak 150 gram sirke ve 150 gram su ile tertip yapılarak kaynatılır. Üçte biri buharlaştırıldıktan sonra elde edilen sıvı ile gargara yapılır.
· 1 çay bardağı sirke, 10 gram kimyon, 5 gram kekik, 2 su bardağı suda kaynatılarak gargara yapılır.
· Dut yaprakları, şap, sorkun ağacının kökleri: bu bitkilerin her biri için kullanım yöntemi aynı olup, bu da su ile kaynatılarak gargara yapılmasıdır.
· Dişotu ağızda çiğnenir. Limon çekirdeği çiğnenir. Nane ağızda çiğnenir. Kar çiçeği ağızda çiğnenir.
· Ekşi dut yaprağı usaresi ile gargara yapılır.
· Servi kozalağı, sirke ve su ile eşit miktarda alınarak kaynatılıp gargara yapılır.
· Kuzukulağı otunun usaresi ile gargara yapılır.
· Bal ve tuz macun haline getirilip ağızda tutulur.
· 5 gram havlıcan, 5 gram zencefil kaynatılarak çay gibi içilir.
· 1 çorba kaşığı kurutulmuş ebegümeci tuzlu suda ıslatılır, ağızda çiğnenir.
· 1 adet dilimlenmiş limon ile birlikte demlenen bir avuç adaçayı bir müddet ağızda tutulur ve sık sık tekrarlanır.
· Bir avuç papatya ve bir avuç biberiye birlikte kaynatılır. Süzülüp limon tuzu ilave edilir ve ağız devamlı çalkalanır.
· 1 çay kaşığı karabiber ve 3 çorba kaşığı nane havanda dövülerek ezilir. Elenen toz, 1 çorba kaşığı sarımsak suyu ile sulandırılarak sıvı hale getirilir. Bu sıvı ile ıslatılan pamuk ağrıyan çürük dişin üzerine konur.
· 7 çeşit ağrı kesici bileşik içeren susam bir ölçü olarak, iki ölçü suda, suyun yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Elde edilen öz, doğrudan doğruya ağrıyan dişe uygulanır. Bu uygulama dişeti hastalıklarına da iyi gelir. Çin kocakarı ilacı olan bu tertipten çok kişinin yarar gördüğü anlatılmaktadır.
· Karanfil: daha önce bahsettiğimiz E komisyonu, karanfil yağının diş ağrılarında lokal anestezik ve antiseptik olarak kullanılabileceğini onaylamıştır. Reçetesiz satılan karanfil yağı preparatları, doğal gıda dükkanlarında bulunmaktadır. Karanfil yağı içilmeyip dişin üzerine konulur. Karanfil yağı eugenol denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konulup bekletilirse bölgeyi uyuşturur ve ağrı hissini azaltır.
· Zencefil: Bu acı baharatla yapacağınız kompres, ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Bu kompresi hazırlamak için toz zencefil ve acı biber
cıvık bir kıvam alıncaya kadar suyla karıştırılır. Küçük bir pamuk parçasını bu karışıma batırdıktan sonra diş etlerine değdirmemeye özen göstererek dişinize uygulayın. Eğer dayanamazsanız ağzınızı su ile çalkalayın.
· Söğüt: Bir tutam söğüt kabuğu çiğnenerek macun haline gelince ağrıyan dişin üzerine bastırılır. Söğüt kabukları, aspirinin bitkisel kökeni olan salisin içerir. Bu kabuklardan yapılan çay ya da bir parça bitki tentürü, ağrıyı gidermeye yardımcı olur.
· İsveç şurubu: biraz suya bir yemek kaşığı İsveç şurubundan konularak birkaç dakika ağız içinde tutulur veya ağrıyan diş bir pamukla nemlendirilir. Ağrı hızla geçer.
· Ceviz kabuğu kürü: Diş minesine bakılmadığında tartar oluşur ve bu tartarlar temizlenmezse enfeksiyonlar oluşur. Ceviz kabuğu tartarları ve diş lekelerini temizlemeye yardımcı olan güçlü bir antibakteriyel şifadır. Bu prosedür, kanamalara maruz kalanlar için yararlıdır. Kullandığınızda iltihap hızlı bir şekilde kaybolur. 40 gram kuru ceviz kabuğu 250 ml litre suda yaklaşık 20 dakika kaynatılır. Sonra ocaktan alınarak soğuması beklenir. Soğuduktan sonra bu suyun içinde 10 dakika kadar diş fırçası bekletilir, ardından dişler tamamen bu fırça ile temizlenir ve arasıra fırça bu suya yeniden daldırılır. Bu işlem günde 3 defa tekrarlanabilir yani, her fırçalama esnasında uygulanabilir. Karışım en fazla 2 gün kullanılmalıdır. Sonuç çok iyi olacaktır.
Dişler Ne Zaman Fırçalanmalı
Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamak yarar yerine zarar veriyor, zira yemeklerdeki asitin etkisiyle yumuşayan diş mineleri fırçalamayla çizilip zarar görüyor ve çürüme kolaylaşıyor. En ideali, dişleri yemeklerden 1-2 saat sonra fırçalamaktır.
Dişleri Beyazlatmak İçin
4 kaşık toz zerdeçal, 3 kaşık Hindistan cevizi yağı ve 1 kaşık nane yağı karıştırılarak macun haline getirilir. Dişler önce ağız çalkalanarak temizlenir. Sonra hazırlanan macun diş fırçasının üzerine 2 çay kaşığı konulup fırçalanır ve sonra ağız su ile çalkalanır. Bu karışım ağız çevresindeki ciltte lekeler bırakabilir. Bu yüzden dişleri fırçalarken dikkatli olunmalı ve süt ile ovalayıp su ile çalkalamalıdır. Bu karışım bir hafta boyunca buzdolabında saklanabilir