Bugun...



Uşak'ta da Şap Hastalığına Rastlandı.

Şap Hastalığı Türkiye'yi Ve Ege bölgesini Tehdit Ediyor.

facebook-paylas
Tarih: 15-03-2023 13:01

Uşak'ta da Şap Hastalığına Rastlandı.

Son haftalarda Türkiye'de görülen ve hızla yayılmasından korkulan Şap hastalığı nedeniyle alınan tedbirler gün geçtikçe arttırılıyor.

Ege bölgesinde bir çok ilde zorunlu tedbirler alnırken yetiştiriciler sık sık uyarılarakdikkat edilmesi gereken şeyuler hakkında bilgilendirriliyor.

Artan Şap vakaları nedeniyle Ege bölgesinde geçtiğimiz günlerde bu hastalıktan korunmak amacı ile Şehir'de hayvan alım satımı ve Hayvan pazarlarının süresiz olarak kapatılmasının üzerinden çok geçmeden dün Muğla'da SAT-2 tipi Şap virüsünün yayılmasını engelleyebilmek adına bu ilimizde bulaşığı engellemek adına Hayvan pazarları kapatılarak hayvan alış verişi durduruldu.

Türkiye'de ve Ege'de yaşanan bu gelişmelere ise dün akşam saatlerinde Denizli ilimizin Çivril ilçesinde alınan bir karar daha eklendi. Alınan bu karar göre Çivril ilçesinde büyük ve küçük baş hayvanların satışı meralara ve otlaklara çıkartılması ve bir yerden başka bir yere sevk edilmesi yasaklandı.Geçtiğimiz hafta Burdur'da görülen şap vakası ile ilgili olarak Çivril hayvan pazarı kapatılmıştı.

Şap hastalığının tüm Türkiye’ye yayılmasından korkulurken dün ilimiz merkeze bağlı Mesudiye köyünde de bu hastalığa rastlandı. Köyde diğer il ve ilçelerde olduğu gibi tüm hayvan hareketleri yasaklandı ve yasaklara uymayan kişilere 46.160 TL cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Gelişmelerin iç açıcı olmadığının farkına varan çiftçiler ise ellerinde bulunan hayvanların şimdiden akıbetini düşünmeye başladı.

 

Şap Hastalığı Nedir?

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir.

 

 

 




Kaynak: Haber Merkezi

Editör: İzzet Dönmez




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TARIM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI