Bugun...



TEMA TEMSİLCİSİ DR.BARIŞ METİN ALTIN MADENCİLİĞİ SUYUMUZU TÜKETECEK.

Tema Vakfı Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, "Altın madenciliği, doğaya en çok zarar veren madenciliktir"

facebook-paylas
Tarih: 28-07-2024 13:43

TEMA TEMSİLCİSİ DR.BARIŞ METİN ALTIN MADENCİLİĞİ SUYUMUZU TÜKETECEK.

Tema Vakfı Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, "Altın madenciliği, doğaya en çok zarar veren madenciliktir"


Tema Vakfı Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin: "Altın Madenciliği doğaya en büyük zararı veriyor"


Tema Vakfı Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, sivil toplum programında yaptığı açıklamalarla altın ve nikel madenciliğinin doğa ve insan yaşamı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti.


"Doğasını ve canlılarını seven ülkeler bu madencilik türlerini terk etti, ancak ülkemiz bu zararlı faaliyetlere hala izin veriyor." diyen Metin, özellikle altın madenciliğinin çevreye en büyük zararı verdiğini vurguladı.

 

TÜPRAG MADEN İŞLETMESİ VE KIŞLADAĞ'DAKİ TEHDİT

 

Uşak'ta 2000'li yılların başında faaliyete geçen TÜPRAG maden işletmesi, Avrupa'nın en büyük, Türkiye'nin en önemli madenlerinden biri olarak biliniyor. Eşme ile Ulubey arasındaki Kışladağ bölgesinde hızla genişleyen bu maden, çevresindeki köyleri, tarım arazilerini ve otlak yerlerini yok ediyor. "Maden genişliyor adı altında etraftaki köyler ve tarım arazileri geri dönüşü olmayacak şekilde yok ediliyor." söyleminde bulunan Metin, bu durumun bölge halkı için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

 

“UŞAK’IN İLK ÖNCELİĞİ SUDUR”

 

Prof. Dr. Metin, altın madenciliğinin inanılmaz bir su tüketimi olduğunu belirterek, Uşak'ın zaten iklim krizinin etkilerini en fazla hisseden bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti. "Uşak'ın birinci önceliği sudur. Ancak Kışladağ altın madeni, Uşak'ta yaşayan 350.000 kişinin yıllık su tüketimini karşılayacak miktarda suyu tek başına tüketiyor." dedi. Ayrıca, bu suyun siyanürle karıştırılarak çevreye daha da büyük zarar verdiğini vurguladı.

 

MURAT DAĞI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

 

Uşak'ın en önemli su kaynağı olan Murat Dağı'nda da altın ve nikel madenciliği yapılması planlanıyor. "Murat Dağı'nı yok etme girişimleri ile mücadele ediyoruz" diyen Metin, bu tür madencilik faaliyetlerinin hem su kaynaklarını hem de doğal yaşam alanlarını tehdit ettiğini belirtti.

 

“ARSENİK DENİLEN GAZ; ZEHİRLİ”

 

Eşme yöresindeki yer altı sularında arsenik miktarının inanılmaz derecede arttığını söyleyen Prof. Dr. Metin, "Arsenik zehirdir. Canlılar içerse hastalanır ya da hayatını kaybeder." diyerek halk sağlığına olan büyük tehlikeye dikkat çekti.

“ALTIN MADENCİLİĞİ KAMU YARARINA DEĞİL”

 

Altın madenciliğinin kamu yararına olmadığını belirten Prof. Dr. Metin, "Uşak halkının evinde kullandığı suyun litre fiyatından devlet, bu madenlerin kullandığı suyu ücretlendirse, madencilik faaliyetlerinden elde edilen %8'lik kamu yararından çok daha fazla gelir elde ederdi." ifadelerini kullandı.




Editör: İzzet Dönmez




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI