Bugun...


Sami Özözen

facebook-paylas
Naturel Eczane Bölüm 12 Ayak Şişmesi
Tarih: 26-02-2023 13:49:00 Güncelleme: 26-02-2023 13:49:00


AYAK ŞİŞMELERİ
 
Ayak şişmesi, uzun süre ayakta durma, dolaşım sisteminin yetersiz olması, gebelik, hareketsiz kalma veya incinme, burkulma sonucu ortaya çıkar.
Ayak şişi deyip geçmemek lazım, zira ayak bileklerinde şişme olanlar bir kalp sorunu yaşıyor olabileceklerini unutmamalıdırlar.
 
Ayak Şişmesinde Acil Yapılacaklar
 
Öncelikle bir kardiyoloji (kalp bilim dalı) ve nefroloji (başta böbrekler olmak üzere, mesane ve idrar yollarını kapsayan boşaltım sisteminin hastalıklarını inceleyen bilim dalı) uzmanına bizzat muayene olarak gereken tetkikleri yaptırmanız, kalp veya böbrek sorunu bulunmadığı takdirde bir fizik tedavi uzmanına muayene olmanız gerekir. Ayak bilek şişmesinin nedenleri arasında ilk sırayı kalp yetmezliği almaktadır. Ondan sonraki sırayı da böbrek rahatsızlıkları almaktadır. Bunun dışında da sayılabilecek pek çok neden vardır,
ama bu ikisi büyük bir çoğunluğu oluşturur. Fazla tuz yemek, zaman içinde kalp yetmezliğine yol açabileceği gibi; böbreklerde bulunan kılcal damar sistemine verebileceği zararlar nedeniyle böbreklerin içerisinde idrar süzme fonksiyonunu iyi yapmayıp vücutta sıvı birikmesine yol açabilir. Günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemelidir. Fazla tuz tüketimi kalp krizi riskini arttırır, yüksek tansiyona neden olur.
 
Gebelikte Ayak Şişmesi
 
Gebelik ilerledikçe hücreler arası sahada sıvı miktarı artar ve bu da dokuların daha şiş hale gelmesine neden olur. Özellikle ayak bilekleri gibi dölyatağı basısı nedeniyle oluşan dolaşım yavaşlamasından çok etkilenen bölgelerde ödem adı verilen şişlikler ortaya çıkar. Ödemli bölgeye parmakla basıldığında bu bölgenin kolayca içe göçtüğü ve bir çukurluk oluştuğu, bu çukurluğun bir süre değişmeden kaldığı gözlenir. Ödemler, çalışan insanlarda özellikle akşam saatlerinde daha belirgindir ve istirahatla geçer. ÖNERİ: ayaklardaki şişmeleri etkili bir şekilde önleyecek bir tedavi yöntemi yoktur. Eskiden uygulanan tuz kısıtlaması, idrar söktürücü ilaç kullanımı gibi öneriler artık çağ dışı olarak kabul edilmektedir. Zira ayaklardaki ödem, gebeliğin fizyolojik değişikliklerindendir. Ancak ellerde, yüzde ve diğer bölgelerde oluşan şişliklerin preeklampsi (hamilelikte yüksek tansiyon, hamilelik zehirlenmesi) habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Ayakları dinlendirmek için; kaya tuzu ve 1 çorba kaşığı ada çayı katılmış ılık suda ayaklarınızı 10 dakika bekletin. Bu uygulama aynı zamanda ayak kokularını ve terlemelerini de önler.
 
Ayak Bakımı
 
Bütün gün vücudumuzun yükünü çeken ayaklarımıza hak ettiği ilgi ve alakayı gösteriyor musunuz, hiç düşündünüz mü? Bence maalesef ayaklarımıza gereken özeni gösteremiyoruz ama kısacık zaman dilimlerinde ayaklarımıza bakım yapmak hem bizi çok rahatlatacak hem de sağlık açısından son derece yararlı olacaktır.
 
Ayaklar ve bacaklar özellikle yazın gözler önüne serilecekse bakımlı olmalıdırlar. Ayak banyoları ve masajlarla göze hoş gelmeyen nasırlar gibi, yorgun ve şiş ayaklar ve bacaklar da tedavi edilebilir. Böyle bir davranış yalnız güzellik için değil sağlık için de iyi sonuçlar verebilir. İsteyen hergün ayak banyosu veya ayak masajı yapabilir. Ama haftada en azından bir kere uygulanması gereken bakım şöyle olabilir: Önce canlandırıcı bir ayak banyosu yapılabilir. Ardından, sertleşmiş deri tabakaları sünger taşı ile alınır. Sonunda da bitkisel yağlarla rahatlatıcı bir ayak masajı yapılabilir.
 
Ayak Banyosu Hazırlama Tarifleri
 
§ 2 bardak ılık süt, 2 yemek kaşığı bal, 5 damla lavanta yağı, 2 damla nane yağı iyice karıştırılır. Bu temel ayak banyosu karışımı, gereğine göre başka bitki yağları veya bitki çayları ile zenginleştirilebilir. Sonunda hepsi, sıcak
banyo suyuna (en fazla 37 derece) eklenir. Ve ayaklar 10 dakika boyunca bu suda bekletilir. Süre sonunda iyice kurulanır ve kalın çorap giyilir.
§ Yorgun ayaklar için; 2 damla portakal yağı, 3er damla lavanta ve biberiye yağı, 3er damla adaçayı yağı ve bergamot yağı, 2 damla ardıç yağı sıcak banyo suyuna eklenerek ayaklar bu suda bekletilir. Sonrasında aynı safa merhemi sık sık yapılan hafif masajlarla deriye iyice emdirilir, böylece gerginlikler ortadan kalkar, ağrılar sona erer ve sert yüzeyler kadife gibi yumuşar.
§ Sinir otu (pişik otu): ayak parmakları arasındaki pişikler ve parmaklar arasındaki iltihaplı dolamaya karşı sinirli ot yaprağı ezilerek sorunlu yere bağlanır ya da özsuyu çıkartılarak sürülür
 
Ayak Ağrıları İçin Bitkisel Karışımlar
 
· 1su bardağı ceviz içi, 1tatlı kaşığı karabiber otu, 1tatlı kaşığı kafuru iyice ezilerek toz haline getirilir, sıcak su ile masaj yaptıktan sonra ağrıyan bölgeye sürülür.
· 1 su bardağı kuşüzümü ve 1 çay bardağı sedefotu alınarak bir kaba konur, yeteri kadar su ilave edilerek ağrıyan bölgeye sürülür.
· İnce kıyılmış aynı safa çiçek yaprağı ve 1 ölçü zeytinyağı, ağzı iyice kapanabilen bir cam şişede veya kavanozda 2 hafta boyunca bekletilir ve arada bir çalkalanır. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve posa da iyice sıkılır. Elde edilen aynı safa yağı eşit oranda kantaron yağı ile karıştırılır. Bu karışım ayak ve bacaklardaki varis ağrılarına karşı hafif masajlarda kullanılır.
Ayak Şişmesine İyi Gelen Şifalı Bitkiler
· Elma sirkesi: Elma sirkesi içerdiği asitler ile ayaklardaki ve ayak bileklerindeki şişliklerin azaltılmasına yardımcı olur. 1 bardak ılık suyun içerisine biraz elma sirkesi eklenerek her gün düzenli olarak tüketilebilir. Ayrıca elma sirkesi cilde haricen de uygulanabilir. Bir süre bekletilir ve su ile durulanır.
· Maydanoz, idrar söktürücü özellikleri ile bilinir. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar ve olası ödemi engeller. 1 bardak kaynar suyun içerisine biraz maydanoz eklenir. Bir süre bekletilir. Ardından süzülür ve içerisine limon suyu ya da bal eklenerek tüketilir. Günde 2 ya da 3 kez düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
· Arpa suyu: Arpa suyu da toksin temizleyici ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Ayaklardaki şişliklerin azaltılmasını sağlar. Her gün 1 ya da 2 bardak kadar tüketilebilir.


 

 




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI