Bugun...


Sami Özözen

facebook-paylas
NATUREL ECZANE BÖLÜM 16 Bağırsak Kurdu
Tarih: 03-04-2023 21:20:00 Güncelleme: 03-04-2023 21:20:00


Bağırsakta yaşayan parazitlere bağırsak kurdu denir. Sarkaçlara dışarıdan gelip yerleşen, yumurtlayan, evrimlerini vücut içerisinde ve vücut dışında tamamlayarak yaşamlarını sürdüren canlılardır. Pek çok insanda kronik karın ağrılarına neden olurlar. Yuvarlak veya yassı biçimdedirler. Yumurta ile üreyen, emiciler sınıfından olan parazitlerdir. İnsanda kör bağırsak, apandisit ve diğer kalın bağırsak kısımlarının iç yüzeyine başarıyla tutunarak yaşayan hamiledişiler makat nahiyesine doğru hareket edip, bu bölgedeki deriye ortalama 10bin yumurta bırakır ve ölürler. Her yumurta bir embriyo ihtiva eder, birkaç saat içinde larva haline geçerler. Yumurtaların makattan alınıp ağza götürülmesiyle, bağırsaklara tekrar yüzlerce yumurta gelir ve bunlardan hemen larva çıkar. Birkaç ay geçmeden bu yeni larvalar da yumurtlayacak hale gelirler ve aşağıya hareket edip makat derisi civarına yumurtalarını bırakırlar. Çamaşır ve yataklara da dökülen yumurtalar dış ortamda da canlılıklarını koruduklarından, ailenin bir üyesinde kıl kurdu bulunması bütün fertlerde de bulunduğu manasını taşır. Bu yüzden tedavi bütün aileye yapılır. En dikkat çekici belirtisi, bilhassa geceleri olan makat kaşınmasıdır. Bunun nedeni yumurtalarını bırakmak için olgun dişi parazitlerin aşağıya doğru hareket etmeleridir. Kesin teşhisi makat kenarında kurtları görerek ve mikroskopta incelenerek konur.

 

Tedavi için bütün aile bireyleri ele alınmalıdır. Yemeklerden önce ve tuvaletten çıkınca elleri sabunla iyice yıkamalıdır. Çocukların makatlarını kaşıyıp ağızlarına götürmeleri engellenmeli, tırnakları iyice kesilmelidir. İlaç tedavisine başlandığı zaman yatak örtüleri değiştirilmeli, çamaşır suyu ile yıkanmalı, helalar antiseptikli sularla temizlenmelidir. Bağırsak kurtları düşük-orta sosyoekonomik düzeydeki toplumlarda, özellikle hijyen kurallarına dikkat edilmediği durumlarda, genellikle el, ağız, dışkı nadiren de deri yoluyla bulaşan, insan ve toplum sağlığını tehdit eden, istenmeyen belirti ve bulgulara neden olan hastalıklar yaratır. Basit temizlik kurallarına uyulması ve parazit taşıyanların tedavi edilmesiyle yayılma riski hızla azaltılabilir. Bebeklerde ek besinlere geçişle birlikte, özellikle besin hazırlarken hijyen kurallarına dikkat edilmeli.


Bir yaş civarında çocuklar her şeyi karıştırmaya, toz toprakla oynayıp ağızlarına götürmeye meraklı olduklarından parazitlere daha sık rastlanabilir. Bu yaş grubundaki çocuklar sıkıntı ve şikayetlerini dile getiremeyeceği için ve başka hastalıklarla da bu durum karışabileceğinden, anne-babaların ve doktorun parazit konusunda uyanık olması önemlidir. Bağışıklık sistemi yetersizliğinde parazitler sık görülebileceğinden, çocuğun başka sistemlerini ilgilendiren sorunların olup olmadığı da araştırılmalıdır.

 


Bağırsak kurtları aşağıdaki belirtilerle kendisini gösterir: Makat kenarı sıcaktır ve kurdun ısırmalarına bağlı kırmızı noktacıklar görülebilir. Sık karın ağrısı, burunda ve anüste kaşıntı, erişkin şekillerin anüsten çıkması, geceleri yastığa salya akması, diş gıcırdatması, huzursuzluk, uykusuzluk, öksürük nöbetleri, yatağını ıslatma, çok yemek yeme veya kilo alamama, kansızlık, vücutta kaşıntı ve döküntüler, büyüme ve gelişmede gerilik. Bu belirtilerin bir veya birkaçının varlığı halinde hekime başvurulmalıdır. Doktora gidilemeyen hallerde ise doğanın şifalı bitkilerinden istifade edebiliriz.

 

Bağırsak Kurdu İçin Şifalı Bitkiler

 

· Zencefil: yapılan bir araştırmada, zencefil özütünün bağırsak kurtlarının
%90'lık kısmını 4 saat içerisinde tamamen hareketsizleştirdiği ve 16 saat
içerisinde de tümünü öldürdüğünün saptandığı Yeşil Eczane adlı kitapta anlatılmaktadır.
· Sarımsak: 150 gram havuç ile 3 diş sarımsak suyu karıştırılıp içilir.
· Karanfil: bağırsak kurtları dahil olmak üzere birçok parazite karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Demli bir karanfil çayının bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkileri görülecektir. Ayrıca papaya ve ananas suyuna toz karanfili uygun ölçülerde katarak aynı sonuç alınabilmektedir.
· Sirke dolu bir kapta yirmi 24 saat bekletilen nohut lapa kıvamına getirilerek ezilir. Hazırlanan lapa, yemeklerden önce hastaya tedavi süresince bir çorba kaşığı yedirilir.

 

 Pelin otu, mercanköşk ile kaynar suda 15 dakika süre ile kaynatılır. Sıkılarak elde edilen sıvı, ağzı kapanan bir kavanoza doldurularak serin bir yerde 1 gün dinlendirilir. Dinlendirilen karışım tekrar süzüldükten sonra günde 2 fincan ısıtılarak içilir.
· Zerdeçal, bağırsak kurtlarını özellikle de iplik kurtlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Zerdeçal, antiparazit özellikleri olan 4 değişik bileşik içerir. Bu bileşikler tek başına etkisizlerse de bir araya geldiklerinde son derece güçlü bir parazit katili olurlar. Zerdeçalın içeriğinde bol miktarda köri bulunmaktadır.

 

· Kurutulan çiğdem çiçek ve tohumları kaynar suda 15 dakika bekletilerek demlenir. Süzülerek elde edilen sıvı şekerle tatlandırılarak şerbet kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan bu şerbetten günde 3 bardak içilir.

 

· Kabak çekirdeği ve özütlerinin bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri hareketsizleştirdiği ve vücuttan atılmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Hatta bal kabağı preparatının bağırsak kurtlarına karşı kullanılabileceğine dair patent verilmiştir. Bu husus James Duka’nın Yeşil Eczane adlı kitabının76. sayfasında belirtilmektedir. Doktor Aybars Akkor Sözcü gazetesinin 9 Mart 2011 tarihli yazısında kabak çekirdeğinin yararlarını şöyle anlatmaktadır: Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüsüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklara 40 gram, büyüklere 100 gram tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir. Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi, iyi huylu prostat büyümesi ile ilgili. Şu an prostat büyümesini azalttığı, hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine prostat büyümesiyle bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı. Aynı zamanda bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Bundan başka içerdiği E vitamini ile hücre zarının okside olarak bozulmasını önlüyor. Sağlıklı hücreler kanserde önemli rol oynar. Yine E vitamini geç yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi sağlıyor. Kabak çekirdeğinde; mineraller, aminoasitler ve proteinler bakımından zengin, ayrıca kemikler ve iştah için önemli madde olan çinko var. Bir bardak kabak çekirdeği günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyor. Şeftali yaprağı bir saat suda kaynatıldıktan sonra süzülür. Elde edilen sıvı, havanda ezilmiş kabak çekirdeği ve ufalanmış defne yaprağı ile yoğrularak macun haline getirilir hazırlanan macundan yemeklerden önce hastaya bir çorba kaşığı yedirilir. Ezilmiş kabak çekirdekleri sirke ve süt karışımıyla birlikte yoğrularak macun yapılır. Hazırlanan macundan tedavi süresince yemek arası hastaya bir çorba kaşığı yedirilir.

 

Kabak Çekirdeği Hakkında Diğer Bilgiler

 

Kabak çekirdeği kabak sebzelerinin içindeki çekirdekleri alınıp, kurutularak elde edilen bir besin çeşididir. Kendine has bir tadı olan kabak çekirdeği, daha çok koyu sohbetlerin mezesi olarak tüketilir. Kabak çekirdeğinin özellikle sinir sistemi ve ruh sağlığı üzerinde çok faydası olduğu söylenir. Kabak çekirdeği, bakır, çinko, magnezyum açısından çok zengindir. Günde ortalama tüketilen bir avuç kabak çekirdeği çok geniş bir yelpazede sağlığa katkıda bulunabilir. Bünyede bulunan serbest radikaller ve mikroplara karşı mücadele edebilir. Bunu antioksidan özelliği ile başarmaktadır. Kabak çekirdeğinin aperatif yiyecek olması açısından bulunması ve tüketilmesi gayet kolaydır. Evde veya dışarıda iyi vakit geçirmek istediğinizde mutlaka tercih etmeniz gereken besin kaynaklarından birisi olabilir. Kabak çekirdeği tüketirken aynı zamanda ruh sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Kabak Çekirdeği Kalp Sağlığını Korur: Bir su bardağı kabak çekirdeği, bünyenin ihtiyaç duyduğu fizyolojik fonksiyonlar için önemli miktarda magnezyum sağlamaktadır. Kabak çekirdeğinin içerdiği magnezyum, kalp sağlığı başta olmak üzere birçok organ için önemlidir. Kan damarlarının gevşemesini sağlar. Magnezyum diş sağlığı için çok önemlidir, kemik sağlığı ve bağırsak fonksiyonlarını destekler. Kabak çekirdeğinin bol miktarda içerdiği magnezyum aynı zamanda kalp krizini önler. Bunu, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutarak başarır. Kabak Çekirdeği Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kabak çekirdekleri çinko açısından çok zengin besin kaynağıdır. Çinko; bağışıklık sisteminin güçlenmesinin yanında hücrelerin çoğalması, uyku sorunlarının giderilmesi, göz ve cilt sağlığı için de önemli bir mineraldir. Bunun yanında özellikle erkekler için cinsel fonksiyonları arttırmada etkilidir. Birçok sebebe dayalı olarak bünyede olması gereken çinko seviyesi düşmektedir ve bu durum bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Çinko eksikliğinden dolayı soğuk algınlığından çabuk etkilenme, grip hastalığı, depresyon, akne, düşük yapma gibi bazı ciddi sağlık problemleri meydana gelmektedir. Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketimi, bünyenin ihtiyacı olan çinko değerini sürekli sağlıklı bir seviyede tutar ve yukarıda bahsedilen sağlık sorunlarıyla karşılaşmayı engeller. Kabak Çekirdeklerindeki Omega-3’ün Gücü: Kabak çekirdekleri diğer bazı besin kaynaklarının içerdiği Omega-3 açısından zengindir. Omega-3 yağları diyabet etkisini azaltır, kalp hastalıklarından korur, kötü kolesterole karşı etkilidir, kanın akışkanlık seviyesini arttırır. Böylece damar tıkanıklığını büyük derecede önler. Bütün bunların dışında bünyenin kanserle  mücadelesine  yardımcı  olur.  Kanserden başka  birçok  hastalığayakalanma riskini ciddi anlamda azaltır. İltihap sorunlarına karşı etkilidir, yaşlanmayı yavaşlatır. Kabak çekirdeğinde bol miktarda bulunan omega-3 yağlarının bile sağlığımıza onlarca faydası vardır. Bu yüzden bütün yıl boyunca tüketmemiz gereken besinler listesine kabak çekirdeğini eklemek için yeterince sebebimiz var. Prostat Hastalığından Korur: Bu başlıkla özellikle erkeklerin ilgilenmesi gerekir. Son yıllarda erkeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de prostat hastalıklarıdır. Kabak çekirdekleri prostat hastalıkları karşısında çok etkili olan çinkoyu bol miktarda içermektedir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan birçok bilimsel araştırma burada yazılanları destekleyici niteliktedir. Kabak çekirdeğini düzenli olarak tüketen erkekler, prostat hastalığına karşı önceden önlem almış olur. Kabak Çekirdeği Diyabete İyi Gelir: Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insülin düzeyini dengelediğini ortaya koymuştur. Diyabetten kaynaklanan komplikasyonları önleyerek ayrıca diyabet hastalığından kaynaklanan diğer sağlık sorunlarıyla karşılaşmamıza engel olur. Bunların başında kalp ve göz sağlığı gelmektedir. Kabak Çekirdeği kalp ve karaciğer sağlığına faydalıdır: Kabak çekirdeği sağlıklı yağlar, lifler ve antioksidanlar açısından zengindir. Kabak çekirdeğinin içerdiği bu maddeler kalp ve karaciğer sağlığı açısından önemlidir ve bu organları güçlendirir. Kabak Çekirdeği Dinlendirir: Akşamları yatmadan önce bir miktar kabak çekirdeği tüketmek melatonin ve serotonin üretimi için gerekli triptofanı arttırır. Böylece sağlam bir uyku çekme ve dinlenme imkanı elde etmiş olursunuz. Kabak çekirdeği özellikle stresli ve yorgun iş günlerinden sonra deliksiz bir uyku ile dinlenmek için harika bir tercih olabilir. Kabak çekirdeğinin zarar verdiğine dair herhangi bir kaynak yoktur. Uyarı: Annelerin hamilelik ve emzirme döneminde fazla tüketimden dolayı kilo almasına neden olabilir. Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler. Bu yüzden yemeklerde kullanmak için aldığınız kabaklardan çıkaracağınız çekirdekleri tüketmeniz daha faydalı olacaktır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI